Η μαγειρική παράδοση των Ελλήνων
Από τα συμπόσια…
Η ιστορία, όσο και η μυθολογία, καταδεικνύουν την ιδιαίτερη σημασία, που είχε ανέκαθεν το φαγητό στη ζωή των Ελλήνων. Κατ’ αρχάς, η εξωστρέφεια των κοινωνικών εκδηλώσεων διαφαίνεται ξεκάθαρα στα συμπόσια της αρχαιότητας, κατά τα οποία η ατμόσφαιρα συνδύαζε την ψυχαγωγία, την επικοινωνία, αλλά και την ικανοποίηση της αίσθησης της γεύσης.
…Και τα πανηγύρια
Με επιρροές από τα νησιά, την ηπειρωτική χώρα ή την Πόλη, η ελληνική παραδοσιακή γαστρονομική κουλτούρα, όπως έχει διαμορφωθεί στο πέρασμα των χρόνων, περιλαμβάνει συνταγές απλές μεν, αλλά εμπλουτισμένες με το απαραίτητο συστατικό της νοστιμιάς.
Η φύση στο πιάτο
Επιπλέον, χάρη στο ήπιο μεσογειακό κλίμα της χώρας μας, τα άφθονα σε ποσότητα οπωροκηπευτικά είναι μυρωδάτα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα γευστικά, ενώ τα ζώα ελευθέρας βοσκής προσφέρουν νόστιμο κρέας άριστης ποιότητας. Συνεπώς, η γευστική πανδαισία της ελληνικής μαγειρικής παράδοσης προσφέρει ένα αποτέλεσμα υψηλής θρεπτικής αξίας, γεγονός που την καθιστά μια από τις καλύτερες και πιο υγιεινές κουζίνες σε ολόκληρο τον Κόσμο.
Με κάθε αφορμή και ευκαιρία
Οι Έλληνες έβρισκαν πάντα μια καλή αφορμή για να στρώσουν το τραπέζι και να μοιραστούν γιορτινές στιγμές με τα μέλη της οικογένειας και τους συγγενείς. Σε κάθε επίσημη θρησκευτική Αργία ή για μια ειδική περίσταση, αντιστοιχεί ένα συγκεκριμένο φαγητό, ενώ από κανένα γλέντι δεν λείπει ο μπουφές με μεγάλη ποικιλία από χορταστικούς μεζέδες.
Συχνά κατά την διάρκεια του χρόνου, υπάρχουν διάφορες ευκαιρίες για ένα γεύμα ή δείπνο από το γαμήλιο γλέντι, το τραπέζι που ακολουθεί της βάπτισης, τον μπουφέ για το έθιμο του νυφικού κρεβατιού, μέχρι τα γενέθλια, την ονομαστική γιορτή ή τον εορτασμό μίας επετείου.
Από ένα γεύμα, αν και λιτό, συνοδεύεται ακόμα και ο τελευταίος αποχαιρετισμός ενός ανθρώπου. Πέρα από το Πάσχα, τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, ημέρες όπως η Μεγάλη Παρασκευή του θρήνου, η Καθαρά Δευτέρα, η Τσικνοπέμπτη, η γιορτή του Ευαγγελισμού ή της Κοίμησης της Θεοτόκου, τα Θεοφάνεια, η ημέρα του Αγίου Πνεύματος, υπάρχουν και άλλες ημερομηνίες του Χριστιανικού εορτολογίου, οι οποίες αποτελούν αφορμή για το πιο συνηθισμένο ερώτημα, που ακούγεται ανάμεσα στα μέλη ενός νοικοκυριού. Τι πρόκειται να περιλαμβάνει η προετοιμασία του τραπεζιού.
Με αγνά προϊόντα σε κάθε συνταγή
Παραδοσιακά, σε κάθε τραπέζι βρίσκεται η χωριάτικη σαλάτα, το κυρίως πιάτο και συνοδευτικά, συνήθως με κρασί, λευκό ή κόκκινο από ελληνικά αμπέλια και για το τέλος, σερβίρονται χυμώδη φρούτα ή απολαυστικά γλυκίσματα. Ανάλογα με την περίσταση, το μενού περιλαμβάνει φρέσκα λαχανικά της μεσογειακής γης, εύγεστα τυριά, νόστιμα θαλασσινά, ή ντόπια κρέατα και πουλερικά μαγειρεμένα με βότανα, φημισμένα για τις θεραπευτικές ιδιότητές τους, με μπαχαρικά έντονα σε γεύση και με αγνό παρθένο ελαιόλαδο. Στα γλυκίσματα, το βούτυρο, οι ξηροί καρποί, τα φρούτα, το σπιτικό φύλλο και το σιρόπι είναι τα συστατικά των περισσότερων λαχταριστών συνταγών, στις οποίες δύσκολα μπορεί να αντισταθεί κανείς. Ταψιού ή κουταλιού, οι λιχουδιές της ελληνικής ζαχαροπλαστικής τέχνης είναι βασισμένες κυρίως στην ζάχαρη.
Από τα χέρια της Ελληνίδας νοικοκυράς
Έως τις μέρες μας, εδέσματα, όπως για παράδειγμα οι πίτες, τα ντολμαδάκια, τα παπουτσάκια, ο πατσάς, το παστίτσιο, ο μουσακάς και συνοδευτικά, όπως το τζατζίκι, η σκορδαλιά και άλλοι γευστικοί συνδυασμοί εξακολουθούν να βρίσκονται σταθερά ψηλά στις προτιμήσεις τόσο των γηγενών, όσο και των τουριστών, οι οποίοι μένουν εκστασιασμένοι από την έντονη εμπειρία γνωριμίας με την ποιοτική ελληνική κουζίνα. Αυτό ακριβώς είναι το… συστατικό, που κάνει τους επισκέπτες να ενθουσιάζονται με τις γεύσεις μας.
Παντοτινά στο γιορτινό τραπέζι
To Αύρα Catering τιμά την παράδοση ακολουθώντας πιστά αυτή την φιλοσοφία. Την αγνή και αμέριστη φροντίδα για ποιοτικό φαγητό. Άλλωστε, ο συγγραφέας Τζωρτζ Μπέρναρντ Σω το έχει πει…
«Δεν υπάρχει πιο αγνή αγάπη από την αγάπη για το φαγητό»